Assalamualaikum dan salam sejahtera semua! Siapa sini suka sambal belacan? Rasanya pedas dan sedap bukan? Hari ini dalam blog post saya saya ingin berkongsi resepi sambal belacan yang sangat sedap dan unik.

Dalam resepi ini saya menggabungkan bahan-bahan tradisional dengan sedikit twist untuk mencipta sambal belacan yang sungguh luar biasa. Rela rasanya untuk Anda berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan.

Bahan-bahan yang diperlukan:
- 5 biji cili merah besar (potong-potong)
- 3 ulas bawang merah (hiris halus)
- 2 ulas bawang putih (cincang halus)
- 1 ulas belacan (bakar sedikit)
- 2 sudu besar air asam jawa
- Gula garam dan serbuk perasa secukup rasa
- 1 sudu besar minyak masak

Cara-cara penyediaan:
1. Pertama panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah serta bawang putih sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan belacan yang telah dibakar tadi dan kacau rata.
3. Tambahkan cili merah yang telah dipotong dan terus kacau sehingga semua bahan sebati.
4. Masukkan air asam jawa dan serbuk perasa. Kacau rata dan biarkan mendidih selama beberapa minit.
5. Akhir sekali tambahkan gula dan garam secukup rasa. Kacau rata dan angkat dari dapur.
6. Sambal belacan sedap ini boleh disimpan dalam bekas kaca dan boleh bertahan sehingga seminggu.

Nikmatilah sambal belacan ini dengan nasi panas ayam goreng atau cucur udang. Rasanya yang pedas dan sedap pasti akan menggoda selera anda!

Jadi apa pendapat anda tentang resepi sambal belacan ini? Anda berani mencubanya? Jangan lupakan untuk berkongsi respon dan pengalaman anda di ruang komen di bawah. Terima kasih kerana menyokong blog saya! Sampai berjumpa lagi dalam resepi unik yang lain!

Label: Cooking and Food, Resepi, Makanan Pedas,
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours