Selamat datang ke blog saya yang penuh dengan resepi dan informasi mengenai kuih Melayu yang sedap dan mudah dihasilkan. Kali ini saya ingin berkongsi dengan anda satu resepi kuih Melayu yang pasti akan memuaskan selera anda.
Kuih merupakan satu makanan tradisional yang tidak terpisahkan daripada kehidupan masyarakat Melayu. Antara kuih yang popular ialah kuih seri muka onde-onde kuih bingka dan banyak lagi. Dalam resepi kali ini saya ingin membawa anda untuk mencuba membuat kuih tepung pelita yang lazat dan menggamit selera.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 200g tepung pelita
- 150g gula pasir
- 600ml air
- 1 sudu teh tepung beras
- 1 helai daun pandan
- Garam secukup rasa
- Minyak kelapa secukupnya untuk meminyakkan loyang
Cara-cara penyediaan:
1. Larutkan gula pasir dalam air dan masak di atas api sederhana sehingga gula larut sepenuhnya.
2. Saringkan larutan gula untuk membuang bahan yang tidak diingini.
3. Tambahkan tepung pelita ke dalam larutan gula sedikit demi sedikit sambil sentiasa mengacau.
4. Masukkan tepung beras yang telah dicairkan dengan sedikit air dan kacau sehingga sebati.
5. Tambahkan daun pandan yang telah dihiris nipis serta garam secukup rasa. Kacau rata.
6. Panaskan loyang dan sapukan minyak kelapa di permukaannya.
7. Tuangkan adunan tepung pelita ke dalam loyang dan kukus selama kira-kira 20-30 minit atau sehingga masak.
Kuih tepung pelita siap disediakan secara tradisional dan mengikut resepi Melayu yang asli. Anda boleh menikmatinya sebagai pencuci mulut selepas makan tengahari atau makan malam. Kuih ini juga amat sesuai dihidangkan dalam majlis kenduri atau jamuan.
Jangan ketinggalan untuk mencuba resepi ini di rumah. Saya yakin anda dan keluarga akan teruja dengan kelezatan kuih tepung pelita ini. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera!
Post A Comment:
0 comments so far,add yours