Kuki ini adalah puncak kesempurnaan! Sekiranya anda mahukan kuki besar, gemuk dan kenyal seperti yang anda lihat di kedai roti dan kedai khusus, maka ini adalah kuki untuk anda!

Persediaan:10 minit
Masak: 15 minit
Jumlah: 40 minit
Tambahan: 15 minit
Hidangan: 18
Hasil: 1 1/2 dozen

Bahan-bahan
2 cawan tepung serba guna
½ sudu penaik soda
½ garam teh
¾ cawan mentega tanpa garam, cair
1 cawan gula perang yang dibungkus
½ cawan gula putih
1 sudu besar ekstrak vanila
1 biji telur
1 kuning telur
2 cawan cip coklat semisweet



Cara-cara penyediaan
 Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 325 darjah F (165 darjah C). Gris kepingan cookie atau sejajar dengan kertas perkamen.

 Langkah 2
Ayak tepung, baking soda dan garam; mengetepikan.

 Langkah 3
Dalam mangkuk sederhana, gaulkan mentega cair, gula merah dan gula putih hingga sebati. Pukul di dalam vanila, telur, dan kuning telur hingga ringan dan berkrim. Campurkan bahan yang telah diayak hingga sebati. Masukkan kerepek coklat dengan tangan menggunakan sudu kayu. Jatuhkan adunan kue 1/4 cawan sekaligus ke atas kepingan kuki yang telah disediakan. Kuki hendaklah berukuran lebih kurang 3 inci.

 Langkah 4

Bakar selama 15 hingga 17 minit di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu, atau sehingga tepinya dipanggang ringan. Sejukkan pada loyang selama beberapa minit sebelum dipindahkan ke rak wayar sehingga sejuk sepenuhnya.



Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours