Bagi pembuat roti amatur dan profesional, tidak ada resipi yang lebih sesuai daripada roti Soda Ireland. Warisan pilihan Ireland.

Saya akan membimbing anda bagaimana membuat resipi roti soda Ireland yang paling popular  dengan banyak petua dan cara, memberi anda variasi untuk dicuba.

Roti soda Ireland adalah salah satu resipi unicorn yang sukar dikacaukan dan terdapat dalam variasi yang tidak terkira banyaknya. Walaupun para profesional pasti akan meletakkan makanan istimewa di roti mereka, roti soda Ireland sangat baik untuk sebagai pemulaan kerana tidak ada ragi yang menakutkan, tidak naik, praktis yang tidak ada pengulangan, dan tidak perlu dibentuk. Hanya campurkan, uli dengan cepat, masukkan ke atas loyang atau kuali besi tuang, dan bakar.


Bergantung pada resipi, hasilnya mungkin lebih kurang seperti tekstur roti, atau mungkin lebih mirip dengan scone atau biskut. Walaupun ia bukan roti sandwic, ia akan disapu dengan mentega. Berikut adalah  yang ringkas ini bersama dengan salah satu resipi kegemaran kami ditambah dengan beberapa resipi lain, dan beberapa petua dan trik untuk membantu anda mencapai kesempurnaan roti soda.

Apa Kisah Di Sebalik Roti Soda Ireland?
Pada ketika ini, diakui secara meluas bahawa orang asli Amerika adalah yang pertama menggunakan sesuatu seperti baking soda untuk membuat roti sebagai pengganti ragi. Mereka menggunakan abu mutiara (dibuat dari larutan abu bakar dan air yang dimasak hingga menjadi serbuk baking soda), dan pada pertengahan tahun 1800-an ada perjalanan ulang alik yang cukup banyak berlaku diantara Ireland dan AS. Orang-orang Ireland telah mencuri kaedah orang asli amerika dan bawa pulang ke Ireland iaitu resepi membuat soda bikarbonat  - iaitu baking soda.


Teknik ini sangat sesuai untuk tepung gandum lembut Ireland, yang tidak menghasilkan gluten yang cukup untuk naik dengan baik ketika digabungkan dengan ragi. Soda bikarbonat murah dan banyak, dan banyak keluarga Ireland menanam gandum dan mempunyai lembu (dan dengan itu dapat membuat susu mentega - atau, lebih biasa pada abad ke-19, susu masam). Sebilangan besar keluarga tidak mempunyai ketuhar sendiri tetapi boleh memanggang roti di dalam oven Belanda besi tuang di atas api. Menggunakan baking soda menghasilkan roti yang lebih padat daripada roti yang dibuat dengan ragi, tetapi ia berjaya menyelesaikannya dan menyediakan roti sehari-hari yang mudah, berpatutan, mudah diakses, berkhasiat, dan dengan itu menjadi perkara biasa di seluruh Ireland. Pendatang haram Ireland kemudian membawa resipi itu ke Amerika, dan orang Ireland-Amerika meletakkan mengklaim sendiri resipi itu sebagai resepi asli mereka! Hari ini, roti soda adalah resipi khas Ireland dan telah menjadi tradisi Hari St Patrick yang disukai dan lazat.

Bagaimana Roti Soda Ireland Naik Tanpa Ragi?
Bersedia untuk mengeliat. Walaupun kebanyakan roti bergantung pada ragi untuk naik, roti soda Ireland menggunakan baking soda. Atas sebab ini, kenyataannya adalah bahawa roti soda Ireland jauh lebih dekat dengan roti cepat atau scone daripada roti. Peningkatan ini berkat proses yang disebut kimia ragi, di mana baking soda (asas) bertindak balas apabila dicampurkan dengan sesuatu yang berasid seperti susu mentega untuk menghasilkan karbon dioksida. Semasa sedang membakar, gas karbon dioksida yang terperangkap dalam adunan (jangan bimbang, ia tidak beracun) cuba melepaskan diri dan dengan itu membuat doh naik sedikit. Ini sihir sains dapur!

Cara Membuat Roti Soda Ireland
Resipi roti soda Ireland ini adalah salah satu resipi roti soda roti yang paling banyak dibuat dan terbaik.  Roti soda Ireland ini mengalahkan resipi keluarga kami yang telah digunakan selama beberapa dekad. Cubalah dan lihat sendiri, dan lihat di bawah untuk beberapa petua dan variasi.




Bahan-bahan:

½ cawan gula putih

4 cawan tepung serba guna

2 sudu teh serbuk penaik

1 sudu penaik soda

¾ garam teh

3 cawan kismis (saya menggunakan 2 cawan kismis)

1 sudu besar biji jintan

2 biji telur, dipukul ringan

1¼ cawan buttermilk


1 cawan krim masam

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 65 hingga 75 minit. Biarkan sejuk dan putar roti ke rak dawai

Petua dan Variasi Pembakar Roti Soda Ireland

Doh melekit. 
Resipi mengatakan bahawa doh akan melekit - tetapi benar-benar melekit. Begitu melekit sehingga agak sukar untuk menguli; Saya tidak pernah mendapat 10 pukulan penuh dan ia tetap hebat, jadi jangan takut. Mereka tidak dapat langkah ini sepenuhnya dan itu tidak mengapa; banyak yang menyatakan bahawa mereka berasa gugup tetapi dengan usaha konsistensi  ia pasti akan berjaya.

Kismis atau bukan kismis.
 Walaupun resipi memerlukan 3 cawan kismis, saya mengikuti tidak  ikut petunjuk berapa banyak  dan memotongnya 1 cawan menjadi 2 cawan, yang sepertinya banyak. Saya juga menggunakan kismis dan juga bukan kismis, yang sangat sedap. Sebilangan orang hanya menggunakan 1 cawan, dan ada yang memotongnya sepenuhnya. Yang lain berjaya menggantikan cranberry kering, aprikot kering cincang, atau campuran buah kering.

Keperluan untuk jintan.
Biji jintan memberikan rasa yang kaya ini sebagai penambah gurih yang baik untuk kismis manis atau kismis. Tetapi, jika caraway bukan barang anda (fikirkan rasa roti rai), maka biarkanlah (banyak pengulas melakukannya dan melaporkan bahawa ia masih enak).

Kuasa tepung. 
Beberapa  masalah  seperti dengan berapa sudu tepung yang patut ditaburkan di atas roti sebelum dibakar, tetapi ini cuma adalah sebahagian dari apa yang memberikannya rupa roti  agar yang cantik. Oleh itu, saya hanya menggunakan kira-kira 1 sudu tepung di atasnya dan menganggapnya sudah mencukupi.

Skillet vs Pan vs Sheet. 
Anda boleh memanggang ini dalam kuali besi tuang (itulah yang saya lakukan) atau kuali kue, tetapi anda juga boleh memanggangnya di atas loyang berlapis-lapis jika itu yang anda gunakan. Roti pekat ini tidak akan hilang bentuknya.

 Menandakan  X pada Atas Roti.
 Resepi Roti soda Ireland secara tradisional mempunyai X besar yang dihiris ke atas, tetapi ini lebih penting daripada estetika dan tradisi, dikatakan secara mitos ia untuk mengeluarkan raksasa yang mungkin terperangkap dalam adunan. Oleh itu, jika anda menghadapi masalah untuk memotong silang yang sempurna, jangan berpeluh. Celupkan pisau anda ke dalam tepung sebelum membuat X anda untuk potongan yang bersih.

Penggantian susu mentega.
Sekiranya anda tidak mempunyai susu mentega, anda boleh membuat pengganti sendiri: masukkan 1 sudu besar ditambah ¾ sudu teh jus lemon atau cuka ke dalam cawan pengukur kemudian tuangkan susu (apa sahaja dari skim hingga keseluruhan akan berfungsi) sehingga mencapai 1¼ cawan. Campurkan bersama-sama dan anda mendapat pengganti susu mentega anda (asid dari jus lemon cukup untuk mengaktifkan baking soda).

Turunkan gula. 
Bagi mereka yang berhati-hati dengan gula, gantikan dengan gula tanpa kalori, anda tidak akan menemui banyak perubahan rasa ketika menggunakan pengganti gula.

Turunkan lemak. 
Untuk membuat resipi ini rendah lemak, boleh juga gunakan krim masam rendah lemak untuk kejayaan besar. Yogurt rendah lemak boleh menggantikan yogurt biasa, yang  juga boleh berfungsi dengan baik.


Menyimpan sisa roti yang tak habis. 
Roti soda Ireland yang terbaik adalah apabila ia baru dimasak dari dalam ketuhar Lebih baik disajikan dengan mentega yang baik. Sekiranya anda masih tinggal pada keesokan harinya, bakar roti kecil sebelum menikmati atau, untuk hidangan sebenar, dan gunakannya untuk membuat roti bakar Perancis. Atau, jika anda tahu anda tidak akan memakan semuanya pada hari pertama, beku. Saya suka membungkus kepingan dalam bungkus plastik kemudian dimasukkan ke dalam beg pembeku sehingga saya dapat mengeluarkannya satu demi satu setiap kali ada keinginan. Masukkan ke dalam pemanggang roti dan nikmati beberapa hidangan panggang yang hampir segar.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours