Kuih bahulu adalah salah satu kuih tradisional yang sangat popular di kalangan masyarakat Melayu. Bentuknya yang kecil-kecil dan renyah membuatkan kuih ini menjadi pilihan tepat untuk dinikmati bersama minuman panas atau sebagai hidangan penutup. Di samping itu kuih bahulu juga kerap dihidangkan semasa majlis perkahwinan hari raya dan juga acara-acara tradisional lain.

Dalam artikel kali ini kami akan berkongsi resepi kuih bahulu tradisional yang mudah dan enak untuk anda cuba di rumah. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan-bahan:
1. 300 gram tepung gandum
2. 250 gram gula pasir
3. 200 ml susu cair
4. 5 biji telur
5. 1 sudu teh esen vanila
6. 1 sudu teh baking powder
7. Mentega secukupnya untuk mengoles acuan

Cara-cara penyediaan:
1. Pertama pukul telur dan gula pasir sehingga sebati dan gebu.
2. Masukkan susu cair dan esen vanila ke dalam campuran telur dan gula tadi. Kacau rata.
3. Jika sudah sebati tambahkan tepung gandum secara beransur-ansur ke dalam campuran telur gula susu dan esen vanila. Kacau rata sehingga menjadi adunan yang licin.
4. Tambahkan baking powder ke dalam adunan dan kacau rata.
5. Perapkan adunan selama sekurang-kurangnya 1 jam agar bahulu menjadi lebih lembut dan gebu.
6. Panaskan acuan bahulu dengan sedikit mentega.
7. Tuangkan sedikit adunan ke dalam acuan bahulu yang panas tadi.
8. Biarkan bahulu berwarna masak di bahagian bawah sebelum dipusingkan. Kemudian terbalikkan acuan.
9. Teruskan proses ini sehingga semua adunan habis.

Anda kini dapat menikmati kuih bahulu yang sedap dan lezat. Kuih bahulu yang dihasilkan sangat sesuai untuk dihidangkan kepada tetamu atau untuk dinikmati bersama-sama keluarga. Jangan lupa untuk menyediakan minuman panas seperti teh tarik atau kopi O untuk disajikan bersama kuih bahulu agar lebih sempurna.

Marilah kita teruskan warisan kekayaan budaya makanan tradisional kita dengan menjaga dan menyampaikan resepi seperti ini kepada generasi akan datang. Selamat mencuba dan selamat menikmati kuih bahulu yang sedap dan menyelerakan ini!


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours