Kuih Karas adalah salah satu kuih tradisional Melayu yang amat popular di kalangan masyarakat Malaysia. Kuih ini memiliki tekstur yang lembut manis dan sedap yang pasti dapat memukau lidah anda. Di bawah ini kami akan menunjukkan kepada anda langkah demi langkah cara untuk membuat Kuih Karas yang lezat ini.

Bahan-bahan yang diperlukan:
- 2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung sagu
- 1 1/2 cawan air
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 cawan gula
- 1/4 sudu teh garam
- 1 sudu teh daun pandan cincang halus
- Minyak untuk menggoreng kuih

Langkah-langkah untuk membuat Kuih Karas:

Langkah 1: Mencampurkan bahan kering
- Dalam sebuah mangkuk besar campurkan tepung beras tepung sagu gula garam dan daun pandan cincang. Gaulkan kesemua bahan hingga tercampur rata.

Langkah 2: Menyediakan campuran santan
- Dalam periuk kecil panaskan air dan santan pekat. Gaulkan hingga rata dan masak hingga campuran mendidih.

Langkah 3: Menuangkan campuran santan
- Selepas campuran santan mendidih menuangkan campuran santan ke dalam adunan tepung sedikit demi sedikit. Kacau rata menggunakan whisk sehingga tercampur rata dan menjadi doh yang licin.

Langkah 4: Memasak adunan
- Kemudian rendam sehelai kain bersih dalam air suam dan lap bersih. Tuangkan satu sudu doh ke dalam kain yang telah dipersiapkan dan kacau perlahan agar adunan menyebar merata di atas kain. Lipat kain menjadi dua dan tekan perlahan bagi memastikan adunan kelihatan licin dan tipis.

Langkah 5: Menggoreng Kuih Karas
- Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana. Lepaskan adunan dari kain perlahan dan letakkan dalam minyak panas. Goreng adunan dengan menggulungnya menyerupai gulungan kuih. Biarkan kepingan kuih tersebut garing dan kuning keemasan. Angkat dan toskan minyak berlebihan.

Langkah 6: Menikmati Kuih Karas
- Biarkan kuih karas sejuk sebentar sebelum disajikan. Kuih karas boleh dinikmati pada bila-bila masa sama ada sebagai hidangan sarapan pagi atau sebagai pencuci mulut selepas makan tengahari. 

Selamat mencuba dan menikmati kelazatan Kuih Karas yang unik ini!


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours