Hai pembaca blog yang dikasihi! Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi tradisional untuk kuih Melayu yang sangat popular - kuih karipap. Kuih karipap ini merupakan hidangan ringan dan lazat yang biasa dijumpai di pasar malam atau gerai makanan tempatan. Kekayaan rasa rempah dan kecrispyan kulitnya menjadikan kuih karipap ini sebagai hidangan kegemaran ramai. Jadi marilah kita mulakan dan belajar bersama-sama untuk membuat kuih karipap yang sedap ini!

Bahan-bahan:

1. 300g tepung gandum
2. 2 sudu besar mentega
3. 1 cawan air
4. Garam secukup rasa

Isi:

1. 250g daging cincang
2. 1 biji bawang besar dicincang halus
3. 2 ulas bawang putih dicincang halus
4. 1 sudu besar serbuk kari
5. Garam secukup rasa
6. Minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Untuk membuat kulit karipap campurkan tepung gandum mentega air dan garam dalam mangkuk besar. Gaulkan hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan. Rehatkan selama 30 minit.

2. Sementara menunggu doh rehat panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga harum. Kemudian masukkan daging cincang dan kacau sehingga daging menjadi masak.

3. Tambahkan serbuk kari dan garam secukup rasa ke dalam periuk. Kacau rata dan biarkan adunan ini mendidih selama beberapa minit.

4. Setelah doh rehat ambil sedikit doh dan bulatkan menjadi bola kecil. Gulung doh menjadi bentuk bulat dan nipiskan dengan menggunakan penekan saiz atau balang minuman kosong.

5. Letakkan satu sudu penuh adunan daging di tengah kulit yang nipis. Lipat kulit menjadi dua dan tekan pinggirannya dengan menggunakan garpu untuk mengunci karipap agar tidak terbuka semasa digoreng.

6. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng karipap dalam minyak yang panas sehingga kekuningan dan rangup di kedua-dua belahnya.

7. Angkat karipap dari minyak dan toskan minyak berlebihan pada tisu dapur.

Akhir sekali karipap Melayu yang sedap dan lazat ini sedia untuk dinikmati. Anda boleh menyajikannya dengan sos cili atau ketchup atau menikmatinya begitu sahaja. Karipap ini juga boleh dihidangkan pada waktu pagi atau petang sebagai camilan yang ringan. Pastikan anda mencuba resepi ini dan berkongsi pengalaman anda dengan saya!


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours