Mari kita menghidupkan nostalgia dengan kuih Melayu tradisional yang lezat dan menggoda - Kuih Apam Balik! Dikenali juga sebagai Martabak Manis di Indonesia kuih ini merupakan salah satu pilihan kuih yang popular di kalangan penduduk tempatan.

 Apam balik terkenal dengan keistimewaannya yang manis dan lembut dengan inti kacang yang lazat di dalamnya. Apabila dimakan panas-panas apam balik ini pasti akan menyenangkan selera anda.

 Dalam artikel ini kita akan berkongsi dengan anda resepi yang mudah dan langkah-langkah yang jelas untuk membantu anda membuat apam balik yang sempurna di rumah.

Bahan-bahan:

1. 300 gram tepung gandum
2. 2 sudu besar tepung beras
3. 1 sudu teh yis
4. 1/2 sudu teh baking soda
5. 1/2 sudu teh garam
6. 1 biji telur
7. 2 sudu besar gula
8. 300 ml air
9. 100 gram kacang tanah dikisar halus
10. 50 gram gula merah dipotong kecil-kecil
11. Minyak untuk menggoreng

Langkah-langkah:

1. Dalam sebuah mangkuk besar campurkan tepung gandum tepung beras yis baking soda dan garam. Gaul ratakan semua bahan kering.

2. Dalam mangkuk lain kocok telur dan gula hingga berbuih. Masukkan air perlahan-lahan sambil dikocok sehingga membentuk campuran yang homogen.

3. Tuang campuran telur ke dalam campuran tepung dan aduk ratakan sehingga menjadi adunan yang lembut dan tidak berketul. Pastikan semua bahan kering tercampur rata.

4. Diamkan adunan selama 1 jam untuk mengembangkan yis dan menghasilkan apam yang lembut.

5. Sementara itu panaskan penggorengan dengan sedikit minyak. Masukkan sebiji kepala kacang dalam penggorengan dan goreng hingga kacang menjadi kuning keemasan. Angkat dan tos kacang dengan kertas tisu untuk menyingkirkan minyak berlebihan.

6. Selepas adunan telah kembang panaskan penggorengan dengan minyak sedikit. Ambil satu senduk adunan dan tuangkan ke tengah penggorengan ratakan adunan dengan pengendap sehingga menjadi bulatan nipis. Pastikan penggorengan pada api sederhana.

7. Hentakan adunan dengan lembut dan balikkan apam menggunakan pengendap. Sediakan satu hidangan dan letakkan apam di atasnya.

8. Sapu sedikit margarin di atas apam dan taburkan kacang tanah yang telah digoreng dan gula merah potongan ke atasnya.

9. Gulung apam ke dalam bentuk separuh bulan. Untuk menyejukkannya anda boleh memindahkan apam ke atas dulang dan biarkan ia di luar hingga gula merah sedikit cair dan meleleh pada apam.

10. Apam balik siap untuk dihidangkan! Nikmati apam balik yang hangat dan lezat ini bersama-sama keluarga dan rakan-rakan.

Selamat menikmati!


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours