Kuih Tepung Gomok adalah salah satu kuih tradisional Melayu yang popular dan disukai oleh ramai orang. Kuih ini mempunyai tekstur yang lembut dan kenyal, serta inti kelapa yang manis dan wangi. Kuih ini juga dikenali sebagai kuih onde-onde atau kuih buah melaka di beberapa tempat.


Kuih Tepung Gomok biasanya dihidangkan sebagai pencuci mulut atau makanan ringan pada waktu petang. Kuih ini juga sesuai untuk dijadikan sebagai hidangan berbuka puasa atau hari raya. Kuih ini mudah untuk dibuat di rumah dengan bahan-bahan yang ringkas dan murah.


Berikut adalah cara buat Kuih Tepung Gomok homemade yang sedap dan simple. Anda hanya perlu menyediakan bahan-bahan berikut:

## Bahan-bahan 

1. Doh

                    2 cawan tepung pulut


            1 sudu makan tepung gandum


       1 cawan santan (tak perlu habiskan)           bergantung pada doh


       Sedikit garam


### Inti
              3 cawan kelapa parut putih


                   1 cawan gula merah

           1/2 cawan gula pasir

                 1/2 cawan air

        1 sudu makan tepung gandum –            dibancuh dengan sedikit air


        2 helai daun pandan – disimpul




### Salutan

     Tepung kacang hijau secukupnya –              untuk salut kuih. 

## Cara-cara

### Membuat doh

1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam dalam satu bekas. Gaul rata.
2. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil menguli adunan sehingga menjadi doh. Pastikan tekstur doh tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras.
3. Tutup bekas dengan kain basah dan biarkan doh selama 15 minit.

### Membuat inti

1. Masak gula merah, gula pasir bersama air dalam periuk sehingga larut kemudian tapiskan.
2. Masukkan kelapa parut dan daun pandan. Masak hingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum.
3. Masak inti guna api perlahan dan kacau rata sehingga intinya sedikit lembab. Angkat dan sejukkan.
4. Dalam kuali berasingan, sangai tepung kacang hijau dan ayak. Ketepikan.

### Membuat kuih

1. Didihkan air dalam periuk besar.
2. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti secukupnya. Bulatkan dan tekan sedikit sebelum direbus.
3. Masukkan doh ke dalam periuk berisi air mendidih tadi. Rebus hingga doh timbul.
4. Angkat doh dan toskan.
5. Kemudian golekkan dalam bekas berisi tepung kacang hijau tadi sambil tekan perlahan-lahan supaya doh jadi leper.
6. Lakukan hingga habis adunan.
7. Sedia untuk dinikmati.

## Tips tambahan

- Anda boleh menambah pewarna hijau atau merah pada doh jika suka.
- Anda boleh menggunakan gula Melaka sebagai pengganti gula merah jika suka.
- Anda boleh menyimpan kuih yang tidak dimakan dalam peti sejuk selama beberapa hari.

## Kesimpulan

Kuih Tepung Gomok adalah kuih tradisional Melayu yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah dengan bahan-bahan yang ringkas dan murah. Kuih ini mempunyai tekstur yang lembut dan kenyal, serta inti kelapa yang manis dan wangi. Kuih ini sesuai untuk dihidangkan sebagai pencuci mulut atau makanan ringan pada waktu petang. Kuih ini juga boleh dijadikan sebagai hidangan berbuka puasa atau hari raya.

Saya harap anda suka artikel ini dan mencuba resipi ini di rumah. Jika anda ada sebarang komen atau cadangan, sila tinggalkan di ruangan komen di bawah. Terima kasih kerana membaca!


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours