Adalah suatu kesalahan untuk menganggap bahawa mana-mana bilik, walaupun kecil dan tidak menyenangkan, "cukup baik" untuk dapur. Ini adalah bilik di mana pembantu rumah meluangkan banyak masa, dan ia harus menjadi salah satu bilik paling terang dan paling selesa di rumah; kerana hasil dari jabatan lain tidak begitu bergantung pada kesihatan dan keselesaan keluarga seperti mereka yang terlibat dalam 'bengkel rumah tangga' ini.

Setiap dapur harus mempunyai tingkap di dua sisi bilik, dan sinar matahari harus mempunyai pintu masuk percuma melalui mereka; tingkap harus dibuka dari atas untuk membolehkan perubahan udara sepenuhnya, kerana udara ringan dan segar adalah antara perkara penting utama untuk berjaya di semua jabatan rumah tangga. Saliran yang baik juga harus disediakan, dan pengudaraan dapur harus diperhatikan dengan lebih teliti daripada ruang tidur. Pengudaraan dapur harus cukup banyak untuk menghilangkan semua gas dan bau, yang bersama-sama dengan wap dari mendidih dan proses memasak lain, umumnya menyerang dan membuat tahap yang tidak sihat di setiap bahagian rumah yang lain.

Harus ada banyak ruang untuk meja, kerusi, tempat duduk, sink, dan almari, namun ruangan itu tidak boleh begitu besar sehingga memerlukan terlalu banyak langkah. Tidak diragukan lagi, banyak kebencian dan pengabaian terhadap "pekerjaan rumah tangga", yang sering dikesali, timbul dari persekitaran yang tidak menyenangkan. Sekiranya dapur ringan, lapang, dan rapi, dan perkakasnya terang dan bersih, kerja menyusun barang-barang makanan yang memenuhi meja dan memuaskan selera akan menjadi tugas yang menyenangkan.

Adalah wajar, dari sudut kebersihan, lantai dapur tidak tahan terhadap kelembapan; oleh itu, lantai konkrit atau jubin lebih baik daripada lantai kayu. Kebersihan adalah desideratum yang hebat, dan ini dapat dicapai dengan baik jika semua kayu di dalam dan di sekitar dapur dilapisi dengan cat; bahan yang menyebabkan bintik-bintik noda dan minyak, tidak menembusi kayu ketika digosok, dan dapat dengan mudah dikeluarkan dengan kain lembap.

Elemen kecantikan tidak semestinya kurang di dapur. Gambar dan artikel mewah tidak sesuai; tetapi beberapa pot bunga yang mudah ditanam di birai tingkap atau disusun pada kurung mengenai tingkap pada musim sejuk, dan kotak tingkap disusun sebagai jardiniere, dengan tanaman merambat dan tanaman mekar pada musim panas, akan sangat menerangi ruangan, dan dengan demikian berfungsi untuk meringankan tugas mereka yang pekerja hariannya membatasi mereka di kawasan dapur.

Perabot dapur.

----------------------

Perabot untuk dapur tidak boleh membebankan, dan harus dibuat dan berpakaian supaya mudah dibersihkan. Harus ada banyak almari, dan masing-masing demi pesanan, harus dikhaskan untuk tujuan khas. Almari dengan pintu gelangsar jauh lebih unggul daripada almari. Mereka harus diletakkan di atas kastor agar mudah dipindahkan, kerana mereka, tidak hanya lebih mudah, tetapi mengakui kebersihan yang lebih teliti.

Almari yang digunakan untuk penyimpanan makanan harus berventilasi dengan baik; jika tidak, mereka memberikan syarat pilihan untuk perkembangan acuan dan kuman. Almari yang bergerak boleh berventilasi melalui bukaan di bahagian atas, dan pintu ditutup dengan kain kasa yang sangat halus yang akan masuk ke udara tetapi menjauhkan lalat dan debu.

Untuk kegunaan dapur biasa, meja kecil dengan ketinggian yang sesuai pada kastor yang mudah digulung, dan dengan bahagian atas zink, adalah kebersihan yang paling mudah dan paling senang dijaga. Cukup baik bahawa ia dibuat tanpa laci, yang terlalu sesuai untuk menjadi bekas untuk jisim sampah yang heterogen. Sekiranya diinginkan untuk memiliki tempat yang berguna untuk menyimpan barang-barang yang sering diperlukan untuk digunakan, pengaturan yang serupa dengan yang ditunjukkan dalam potongan yang disertakan dapat dibuat dengan biaya yang sangat kecil. Mungkin juga merupakan kelebihan untuk mengatur rak-rak kecil di sekitar dan di atas jangkauan, di mana boleh disimpan pelbagai artikel yang diperlukan untuk tujuan memasak.

Salah satu artikel perabot yang sangat diperlukan untuk dapur yang lengkap, adalah sink; namun, wastafel mesti dibina dengan baik dan dijaga dengan baik, atau kemungkinan akan menjadi sumber bahaya besar bagi kesihatan penghuni rumah tangga. Wastafel jika boleh mungkin menonjol dari dinding, untuk membolehkan akses percuma ke semua sisinya demi kebersihan. Paip dan lekapan harus dipilih dan diletakkan oleh tukang paip yang kompeten.

Kesakitan yang besar harus dilakukan agar paip tetap bersih dan dibasmi kuman. Penolakan semua jenis harus dijauhkan. Pembantu rumah tangga dan pekerja rumah tangga yang ceroboh sering membiarkan air berminyak dan sisa-sisa sampah meja masuk ke dalam paip. Paip saliran biasanya mempunyai selekoh, atau perangkap, di mana air yang tidak mengandungi sedimen mengalir dengan bebas; tetapi minyak lebur yang sering masuk ke dalam paip yang dicampurkan dengan air panas, menjadi sejuk dan padat ketika turun, melekat pada paip, dan secara beransur-ansur terkumpul sehingga saluran air tersumbat, atau air melewati sangat perlahan. Paip yang dilapisi minyak adalah kawasan panas bagi kuman penyakit.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours