Bahan-bahan:
1. 2 cawan tepung gandum
2. 1 ½ sudu teh yis
3. 1 sudu teh gula
4. ½ sudu teh garam
5. ¾ cawan air suam
6. 2 sudu besar minyak zaitun
7. Sos tomata
8. Keju parut
9. Topping seperti peperoni, cendawan, daun bawang, dll.
Cara-cara:
1. Campurkan yis, gula dan air suam dalam mangkuk kecil. Biarkan selama 5 minit sehingga adunan naik.
2. Campurkan tepung gandum dan garam dalam mangkuk yang lebih besar.
3. Bentukkan lubang di tengah tepung gandum, dan tuangkan campuran yis dan minyak zaitun ke dalamnya.
4. Gaulkan bahan-bahan sehingga terbentuk adunan.
5. Alaskan permukaan kerja dengan sedikit tepung. Uli adunan selama lebih kurang 10 minit sehingga halus dan elastik.
6. Letakkan adunan dalam mangkuk bersalut minyak dan tutup rapat. Biarkan naik selama 1 jam sehingga mengembang dua kali ganda.
7. Preheat ketuhar kepada suhu 220 darjah Celsius.
8. Setelah adunan naik, tekan adunan untuk mengeluarkan angin dalamnya. Uli adunan sebentar.
9. Alaskan dulang pemanggang dengan kertas perkamen.
10. Letakkan adunan di atas dulang dan ratakan mengikut saiz yang dikehendaki.
11. Sapu sos tomat ke atas adunan pizza.
12. Taburkan keju parut dan topping seperti peperoni, cendawan, daun bawang, dll.
13. Bakar dalam ketuhar selama 12-15 minit sehingga keju meleleh dan pinggan pizza keperangan.
14. Angkat pizza dari ketuhar dan hidangkan panas.
Selamat mencuba membuat pizza!
Post A Comment:
0 comments so far,add yours